english massage Izola    info@gibalnaterapija.si

KAJ JE SPIRALNA STABILIZACIJA

Metoda spiralne stabilizacije in mobilizacije (po starem SMS, nova kratica SPS) ponuja povrnitev naravnega gibanja, izgubljene harmonije mišic in pravilne podpore telesne drže. Pri vajah je trend poravnave hrbtenice v centralizirano os in podaljšanje hrbtenice navzgor s pomočjo spiralnih mišičnih verig.


S tem se sprosti pritisk na medvretenčne diske in sklepe, dovoljuje prehranjevanje, regeneracijo in zdravljenje. Razmak med vretenci hrbtenice omogoča boljšo mobilnost posameznih segmentov (sproščanje spinalne blokade) in  enakomerno porazdelitev gibanja ter obremenitve med njimi. To:

  • omogoča optimalno gibanje hrbtenice,
  • zmanjšuje preobremenjenosti in obrabo posameznih sklepov in
  • zmanjšuje možnosti za utesnitev živcev, ki izhajajo iz hrbtenjače. 

Kar je pomembno pri SPS vajah je, da telo aktivno, s pomočjo mišičnih verig razvije moč navzgor - t.i. trakcija hrbtenice. 
http://spiralstabilization.com/en/a-method-ss/exercises
Osnovni pripomoček pri vadbi je posebno oblikovana elastika z več stopnjami težavnosti. Elastika omogoča gibanje proti nizkemu uporu, ki je potreben za aktivacijo stabilizacijskih mišičnih verig in aktivacijo globokih stabilizatorjev trupa.  Elastika predstavlja podaljšek mišičnih vlaken, ki aktivirajo  spiralo celega telesa. Vadba z elastiko omogoča krepitev in nežno raztezanje oz. naravno sproščanje mišic.


ZA KOGA:
Vadba po metodi SPS je primerna praktično za vse, saj se prilagodi potrebam posameznika. Če se le da, se jo izvaja stoje (nekatere vaje kleče). Izjema so osebe, ki zaradi poškodb težko oz. ne morejo stati. V tem primeru jo izvajamo sede.

Vadba je zelo uspešna in se posebej priporoča:
  • osebam s kronično bolečino v križu,
  • osebam s poškodbami hrbtenice (hernia, ishias, spondilolisteza, spomdiloliza,...) in so že opravile pregled oz. terapije pri fizioterapevtu,
  • osebam s skoliozo v odrasli dobi,
  • otrokom s skoliozo kot dodatna okrepitev mišic trupa za podporo drže med gibanjem poleg predpisane terapije zdravnika - ortopeda,
  • osebam, ki veliko časa v dnevu presedijo (sedeče delovno mesto),
  • osebam z oslabljenim ravnotežjem, koordinacijo in s težavo pri hoji (navadno starejši),
  • športnikom  - kot regeneracija in preventiva (ogrevanje, ohlajanje ali aktivni počitek) ...


KDAJ IN KOLIKO VADIMO:
Vsakodnevna, 10 minutna vadba preprečuje težave s hrbtenico. Priporočljiva je kot regeneracija po službi ali kot jutranja vadba, ki pripravi telo na nov dan.

Odlično se obnese kot ogrevanje in priprava telesa (mišic in živčnega sistema) na rekreacijo in zahtevnejše treninge. Je prepotreben most med dolgotrajnim sedečim položajem ali ponavljajočimi gibi v službi ter  intenzivno rekreacijo v prostem času.

Za terapevtske učinke pri večjih težavah je priporočljiva vadba 2x do 3x dnevno po 5 do 10 min in  dodatna intenzivna enourna vadba dva do trikrat tedensko.
Učinki vadbe so vidni pri vsakodnevnem gibanju in počutju. Hoja in tek postaneta aktivnejša, učinkovitejša in sama po sebi terapevtska. Ugodno vpliva na bolečino v hrbtu, ramenih, vratu,  kolkih in kolenih. Položaj telesa je bolj pokončen, poravnan in stabilen, rame so bolj sproščene in roke bolj gibljive.  Individualno in skupinsko SPS vadbo vodi dipl. kineziologinja Vanja Rogač  in SPS inštruktorica.SPS IN SKOLIOZA

Obiščite zibelko SpIralne stabilizacije to poletje. V Pragi bo potekal tečaj za zdravljenje skolioze namenjen pacientom, otrokom s staršem in terapevtom. Za več informacij kliknite tukaj.

 VIDEO PREDSTAVITEV METODE:


DR. Smišek je ustanovitelj metode in še vedno poučuje ter razvija metodo.

To je eden redkih posnetkov v angleščini, kjer predstavlja zdravljenje hernije brez operacije.RAZBREMENITEV HRBTENICE V SEDEČEM POLOŽAJU - OSNOVNA VAJAOSNOVNE VAJE V STOJEČEM, SONOŽNEM POLOŽAJU
PRIKAZ VAJ V POLKLEKU:VAJE SPIRALNE STABILIZACIJE         Spiralna stabilizacija hrbtenice - 
preventiva in zdravljenje bolečin v hrbtu        Spiralna stabilizacija hrbtenice za pomoč pri skoliozi - SMS metoda vadbe in manualne terapije.   SPS - preventiva in zdravljenje bolečin v hrbtu - nadaljevanje